Thursday, April 27, 2006

Hemstaden


Imorgon ska jag åka till Ume, min gamla hemstad. Eller hemstad och hemstad, numera känns det knappt som att man har bott där. Jaha, bodde jag där när Hagamannen härjade, javisst ja, det kanske jag gjorde. Två år är en ganska kort tid av ens liv. Fast jag trivdes väldigt bra i Umeå. Det är en ung stad på nåt sätt, inte bara människorna utan hela stämningen, det är mycket som händer och mycket ny teknologi och det känns som en stad som utvecklas och är levande. Jämfört med Borlänge är det en ganska stor skillnad, även om den staden också växer och är levande på sina håll (främst området runt framtidsdalen) men på andra håll krymper den och dör.

Trots detta är ändå Borlänge hemma, eftersom det är här jag har växt upp och har en massa barndomsminnen från. Mjölby, som jag bodde i minst lika länge som jag bodde här när jag var liten, känns inte alls som hemma. Där skulle jag aldrig mer vilja bo. Umeå skulle jag kunna tänka mig att bo i igen. Men det får bli i ett annat liv i så fall! :)

Om ni någon gång småflinat för er själva när ni har "överhört" en konversation på stan, kolla in denna blogg, den är apbra!

Sunday, April 23, 2006

Skrattsalvor och ensamhet

Idag är jag lite småseg. Hade mina arbetskamrater här på middag igår vilket var mycket kul. Vi käkade rostbiff, drack vin och Daniel blandade till lite Irish coffee - mums! Nu står det dock en stor och jobbig disk i köket vilket inte känns sådär jättelockande.

En del dagar, som idag (oftast söndagar av någon anledning) känner jag ofta att jag vill vara ifred. Typ dra ur telefonen, inte småprata med några grannar, gömma mig i nån liten vrå av huset och bara vara för mig själv. Jag har upptäckt att jag har ett ganska stort behov av att vara ensam ibland, även om jag har behov av att umgås med folk också. Men jag är inte en sån person som skulle klara av att umgås med folk dagarna i ända.

Förra måndagen hälsade jag och två av mina bröder på min tredje bror David uppe i Rättvik. Han jobbar som volontär på en meditationsgård däruppe mitt ute i skogen. I måndags var han dock ledig, men vi käkade lunch där på själva gården och där är det alltid tystnad under lunchen. Det är väldigt behagligt att sitta där och äta och lyssna på klassisk musik tillsammans med ett dussin andra personer. Samtidigt som det är avkopplande är det dock lätt att bli fulliskratt vilket både jag och mina bröder har en tendens att bli i fel situationer. Det räcker ofta med att det är någon liten komisk grej som händer och att man tittar på varandra och sen är det kört. Den här gången handlade det om att David sträckte sig efter ett chokladägg som låg som prydnad på bordet för att vi skulle explodera. Vi har antagligen ärvt egenskapen av vår käre far som ofta blir fulliskratt och sitter och gråter till slut av innehållen skrattsalva. Tur iaf att David blev lika fulliskratt som vi så att det inte var vi som skämde ut honom!


Jon och David

Monday, April 17, 2006

Sitter och surfar runt lite. Det är intressant att läsa andras bloggar. Allt från fängelsekunder, otrohetsaffärer, emigranter till kannibaler.

Idag ska jag, Jon och Simon åka till David i Rättvik och hälsa på. Ska bli kul. Och fint väder är det också.

Sunday, April 16, 2006

Påsken

En kul påskhelg har det varit. Den började i fredags med lunch i Sandviken hos mormor och morfar. Kul att träffa dem och de andra delarna av min familj som också var där. Mamma påstod att hon inte hade någon slipssmak, d.v.s. hon kunde inte säga om en slips var snygg eller inte. Därför hade morfar en liten slipsförevisning där vi skulle säga vilka slipsar vi tyckte var snygga:
Överlag tyckte jag mamma ändå verkade ha väldigt bestämda åsikter om vilka slipsar som var snygga och vilka som inte var det. Så jag vet inte riktigt vad det var hon menade egentligen.

Från slipsar till mammas stuga där de för tillfället håller på att måla om och fixa. Jon och Linn hjälpte till men jag kände mig lat och arbetsobenägen så jag och lillbrorsan Simon kollade på säsong två av Lost. Mycket bra. Sen grillade vi korv och kollade på V for Vendetta. Apbra film.

På lördagen var det strålande sol så jag och Bobby satte oss ute och solade medan de andra jobbade. Funderade ett tag på om jag skulle ha dåligt samvete för att jag inte hjälpte till men kom fram till att jag inte skulle ha det. Vi käkade god påsklunch hos mormor och morfar igen innan jag, Linn och Jon åkte hem till oss för att förbereda festen. På någon timme svängde vi ihop en påskbuffé och jag är mycket tacksam över hjälpen med den! Vi blev typ 13 pers, så det var inte en så stor fest men det var kul!
Idag är jag så trött så jag ser rött...som pappa brukar säga. På tal om det har vi kommit på att pappa och Pontus mamma har gått hela grundskolan tillsammans! Vilket gör att jag och Pontus nästan blir kusiner, typ... Världen är bra liten som man brukar säga!

Thursday, April 13, 2006

Gran Canaria igen

Har varit hemma från jobbet i flera dagar nu för att jag inte kunnat sova på nätterna och känt mig helt slut i både kroppen och hjärnan. Innan jag åkte till Gran Canaria var jag väldigt stressad, när jag var där kunde jag koppla bort allting men sen när jag kom hem var det som att allt kom tillbaka med förnyad kraft. Det börjar dock bli bättre nu så förhoppningsvis blir det en kul påskhelg.

För att drömma mig bort till det soliga och bekymmersfria Gran Canaria kommer här fler bilder från vår semester:


Saturday, April 08, 2006

Home again

Är nu hemma igen efter min tripp till Kanarieöarna. Vi har haft en mycket varm och behaglig resa med mycket sol, mat, vin, kackerlackor, myggbett, sand i håret, "hola chicas", gris-man-förföljelse, dans, bad, skavsår, skratt, snuva, o.s.v.

Vad kan man berätta om en vanlig hederlig charterresa? När vi satt på bussen till flygplanet hem lyssnade vi på en familj som diskuterade vad dottern i familjen (som var typ 12) skulle skriva i sin dagbok från resan som hon sedan skulle läsa upp för klassen när hon kom hem. Hennes mamma och syster sa typ: "Ja, men skriv bara: 'vi bodde på hotell blablabla, det var soligt och varmt och vi badade varje dag'. Vi har ju inte gjort något annat!" Men hur kul blir det? Någonting måste väl ändå hända på en vecka även om man bara ligger och solar och badar?

Som att vi var på grisfest och fick en kyss på kinden av Mr Grisfest, Don Antonio, känd från Sällskapsresan. Som att jag blev uppdragen på scenen och dansade Lambada inför 300 pers. Som att Annika blev förföljd av "grismannen", han dök upp lite var stans och stirrade och log mot henne. Som att vi fick in en stor kackerlacka på rummet som vi först tänkte slå ihjäl, sen kväva ihjäl i ett glas men sen var snälla och drog ut honom i glaset och släppte ut honom i friheten. Sista dagen upptäckte Annika (som är dödsrädd för spindlar) att vi hade hela kolonier med spindlar i hörnen och vrårna i vår bungalow. När en spindel hade försvunnit från taket efter en natt sa Annika: "Ja, den kröp väl ner i min mun och så svalde jag den!" Hon tyckte att jag var väldigt sarkastisk när jag sa att det nog var det mest troliga. Som att vi fick tre Calvin Klein-parfymflaskor av en mycket snäll herre som satt bredvid oss på planet. Som att vi såg en mycket lustig fågel med långa ögonfransar som lät "Dudududuuuuuuu, dudududuuuuuu" på en djurpark. Som att vi tog en promenad i öknen och såg en naken man som hade den största ... vi sett. Som att vi höll på att skratta ihjäl oss åt Annikas alla kommentarer och uttryck:

"Vilken lillblus?" (på ren norrländska) (Annikas mamma undrar i telefonen varför inte Annika tog med sig "lillblusen".

"Jag slog i till en dans" (Annika råkar slå i sitt glas)

"Mina palmer är upp och ner, dina är rättvända" (Annika betraktar lakanen med palmer på i våra respektive sängar)

"Åh, titta vilket fint...parasoll!!" (Efter fem dagar upptäcker Annika att det står ett blått parasoll vid poolen)

"Jag åt som jag åt en filbryta" (Ännu ett norrländskt uttryck, betyder fil med knäckebröd i)

"Du såg ut som att du inte såg att jag var där" (Mycket mystisk kommentar!)

Sammanfattningsvis en mycket rolig vecka! Här kommer lite bilder (fler kommer sen, det verkar vara nåt strul just nu):